Passiespel op Palmzondag 13 april

Palmzondag is een dag met twee gezichten. Het is een vrolijke dag, waarop verteld wordt over de intocht van Jezus in Jeruzalem. Maar het is ook het begin van de stille week, waarin het lijden en sterven van Jezus centraal staat. Al sinds de middeleeuwen bestaat de gewoonte om vanaf palmzondag elke dag het hele verhaal van het lijden en sterven van Jezus te vertellen, steeds uit een ander evangelie. Vaak werd dat verhaal ook uitgespeeld in een ‘passiespel’. Ook het uitvoeren van de Matthäus Passion op palmzondag staat in deze traditie.

In Almere sluiten we ons dit jaar aan bij deze oude gewoonte. We vertellen het verhaal van Jezus in woord, muziek en spel. Zo maken we duidelijk dat dit niet alleen een verhaal van toen is, maar ook een verhaal van vandaag. Het verhaal van Jezus wordt verteld, uitgespeeld en gezongen door Outside en samenzang.

Het verhaal
In dit passiespel volgen we het verhaal van Jezus die op weg gaat naar Jeruzalem. Het verhaal begint in Nazareth, waar Jezus dingen doet die zijn tijdgenoten niet kunnen plaatsen. Is dit nou geweldig of is het aanstootgevend?, vragen zij zich af. We maken in het passiespel kennis met mensen die Jezus volgen, en ook met de weerstand die hij oproept. We volgen hem op de voet. Hij wordt als koning binnengehaald in Jeruzalem. Daar wordt op dat moment het Pesachfeest gevierd, het feest van de bevrijding. Bij de Olijfberg bidt Jezus en wordt hij gearresteerd. Het verhaal eindigt bij de Paaskaars, het licht dat Gods aanwezigheid symboliseert.

Waarom een passiespel?
Met het spelen van dit passiespel willen wij laten voelen wat Jezus opriep bij de mensen om hem heen. We hopen dat het tot nadenken stemt in positieve zin over het voorbeeld dat Jezus ons gaf. Een voorbeeld dat ook in onze tijd heel herkenbaar is.

Hoe kom je op het idee om het op die manier aan te pakken?
Op palmpasen wordt Jezus als koning der Joden met gejuich en Hosannah onthaald. Maar wie is deze Jezus die wij met zoveel gejuich naar binnen halen? Dan ligt het voor de hand eerst een aantal fragmenten uit het leven van Jezus uit te beelden. Noem het een hernieuwde kennismaking.

Kun je iets vertellen over de opzet?
We volgen hierin de verhaallijn van het Lucas-evangelie. Het begint in Nazareth, waar Jezus zich in de synagoge kenbaar maakt als de verwachte Messias. De uitspraken die Jezus doet in de synagoge roepen meteen weerstand op. Door het passieverhaal hiermee te beginnen wordt begrijpelijk dat Jezus naast veel bijval ook veel afwijzing oproept. Uit de andere verhalen uit het Lucas-evangelie wordt duidelijk dat Jezus op de een of andere manier ongrijpbaar is voor mensen die hem wantrouwen, of zich aan hem ergeren. Het is zoals Johannes de evangelist schrijft: ‘Het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis heeft het niet gegrepen’ (of begrepen). Uiteindelijk wordt Jezus verraden door Judas, een van zijn discipelen. Maar daarmee is het verhaal van Jezus niet afgelopen, integendeel.

Moet je gelovig zijn om dit verhaal te begrijpen?
Nee,… het is een verhaal dat tot op de dag voor iedereen herkenbaar is. Het is van alle tijden.
Het zijn de zachte krachten, gebaseerd op geloof, hoop en liefde, en voorgeleefd door Jezus, die duizenden jaren later, tot op de dag van vandaag, nog steeds krachtig zeggenschap hebben.

Komt allen!
Palmzondag 13 april 2025
Van 10.00 uur tot 11.15 uur
 
terug