10 okt 2024

Bezoek aan De Opgang biedt waardevolle lessen voor toekomst van ons kerkgebouw

Als wijkgemeente richten we onze blik op de toekomst. Een nieuw multifunctioneel gebouw op de huidige plek van De Drieklank, mogelijk met appartementen en ruimte voor onze kerkelijke activiteiten, zou een optie kunnen zijn. Om te kijken hoe zo’n idee in de praktijk uitvalt, brachten we onlangs een bezoek aan ‘De Opgang’ in Amsterdam Osdorp, waar een vergelijkbaar traject is doorlopen. Dit werkbezoek bood ons waardevolle inzichten voor onze eigen situatie.


Het trapeziumvormige deel is de buitenzijde van de kerkzaal, onderdeel van een appartementencomplex. 

Vanuit De Drieklank brachten we met acht personen een bezoek aan De Opgang. Voor een deel afgevaardigd vanuit de Projectgroep en voor een deel uit de Verkennersgroep voor herontwikkeling van De Drieklank.
 

Ervaringen uit Osdorp

In Osdorp werd het oude kerkgebouw vervangen door een multifunctioneel pand dat naast kerkelijke ruimtes onder anderen ook woningen herbergt. Het proces van planning tot realisatie duurde vijf jaar. De belangrijkste voordelen die we zagen, zijn de financiële mogelijkheden van grondverkoop en het kosteneffectieve beheer van kerkzalen door een inwonende koster.

Een dergelijk traject brengt ook uitdagingen met zich mee. Het intensieve overleg met de burgerlijke gemeente en het tijdelijk verlies van huurders tijdens de bouwfase zijn aandachtspunten. Ook zullen we een periode zonder eigen kerkgebouw zitten, wat vraagt om alternatieve locaties voor onze vieringen.

 

Wat kunnen we leren?

Het werkbezoek heeft ons geïnspireerd en concrete informatie opgeleverd. Zo was het multifunctionele gebruik van het gebouw, met flexibele ruimtes en hoogwaardige voorzieningen, een pluspunt. De mogelijkheid om de kerkzaal eenvoudig te vergroten door middel van schuifwanden werd als een groot voordeel ervaren.


De ontmoetingsruimte in De Opgang. Dankzij de flexibele wand kan deze worden gekoppeld aan de kerkzaal. 

Tegelijkertijd waren er ook punten die we in Almere anders zouden willen aanpakken. Zo was de entree van De Opgang moeilijk te vinden en slecht toegankelijk voor mindervaliden. Daarnaast zorgde de lichtinval in de kerkzaal ervoor dat de voorganger vaak alleen in silhouet zichtbaar is, iets wat we willen vermijden in ons ontwerp. Ook moet de zichtbaarheid van kerkelijke symbolen, zoals een kruis, bij ons meer nadruk krijgen.


De lichtinval in de kerkzaal kan als hinderlijk worden ervaren.

 

De weg vooruit

Belangrijke aandachtspunten voor ons nieuwe gebouw zijn een uitnodigende entree op straatniveau, voldoende opslagruimte voor kerkelijke attributen, en een zaalopstelling die direct zonlicht op de zitplaatsen vermijdt. Het beheer van eventuele woningen kan worden overgelaten aan een projectontwikkelaar, zodat wij ons volledig kunnen richten op onze kerkelijke taken.

 

Hoe gaan we verder?

Het bezoek aan De Opgang heeft ons waardevolle inzichten gegeven. Door deze lessen mee te nemen, kunnen we toewerken naar een toekomstbestendig kerkgebouw dat niet alleen functioneel is, maar ook een plek van ontmoeting en verbinding vormt voor Almere Buiten. Met de kennis vanuit Osdorp op zak gaat de Projectgroep Herontwikkeling De Drieklank zich verder buigen over de optie van nieuwbouw inclusief appartementen. 


De Opgang zit in een multifunctioneel gebouw. Naast de kerk en appartementen is er bijvoorbeeld ook een kinderdagverblijf gevestigd.
 
terug